fredag 2 juli 2010

Kvoteringspolisen

Kvotering till polisutbildningen? Fredrik Kärrholm påstår att den finns. Han tycker att det inte är rimligt "att förutsätta att denna skillnad helt kan förklaras med att gruppen kvinnliga sökande har en större andel bättre lämpade individer", vad gäller varför ungefär en tredjedel av de sökande är kvinnor, men 50 % av de antagna.

Nej, om man bara ställs inför frågan "tror du de kvinnliga sökande är bättre än de manliga" är det kanske inte rimligt att spontant med någon säkerhet gissa ja. Men kan vi veta det så säkert att vi kan förkasta tanken att kvinnor skulle överrepresenteras bara på grund av detta? Om det vore en ren betygsintagning och ett genomsnittligt antal elever med högsta betyg sökte skulle könsfördelningen bli ungefär lika skev, till kvinnornas fördel. Könen presterar inte lika. Även en ganska liten skillnad i fördelningen bland de allra bästa gör könsfördelningen inom sökargruppen i stort mer eller mindre irrelevant.

Om vi ser en förskjutning i fördelningen, en förskjutning som inte alls är särskilt stor, skulle det statistiskt sett finnas mycket lite skäl att misstänka något annat. Om det däremot är exakt hälften-hälften antagna flera gånger blir det en betydligt bättre indikation på ugglor i mossen. Man kan också fråga sig om kraven har skräddarsytts för att åstadkomma detta och i vilken mån enskilda sökande bedöms oberoende av varandra. Men anmärk då där i stället för att skrika "kvotering". Kvinnliga poliser kommer att riskera att bli illa behandlade helt oavsett hur bra de är inom vissa delar av kåren och att skylla på antagningssystemet är bara fult.

När så många slänger sig med procentsiffror för gruppfördelningar och hur rimligt eller orimligt det är att det beror på olika faktorer vore det ibland oerhört tacksamt om en större del av befolkningen hade åtminstone några högskolepoäng statistik, och hade förtjänat dem...

(När jag i helt annat ärende besökte Polishögskolan i Stockholm, för dess konferenslokaler, var den stora frågan för mig däremot om verkligen alla kvinnliga aspiranter var långa, blonda med hästsvans och om samtliga manliga var snaggade. Även ett jämnt könsurval kan dölja avgrunder av bristande mångfald. Jag gör dock inga anspråk på att mitt lilla antal observationer leder till slutsatsen att blondiner måste vara ditkvoterade. Tycker bara att det kändes märkligt.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar