måndag 19 juli 2010

Skatt, skatt och skatt

Är pension uppskjuten lön? Ja, i någon mening är det väl det. Kopplingen är däremot ingalunda direkt och ännu har inget pensionssystem hållit så länge att någon har trätt in i det och hunnit gå i pension med alltigenom samma system. Ingen har någonsin, egentligen, kunnat veta vad man kommer att få i pension, antingen i kronor, någon form av fasta priser eller ännu mindre som andel av en "normal" lön vid pensionstillfället. (Vem som utförde huvuddelen av sitt lönearbete mellan 50- och 80-talet skulle vilja leva med dessa decenniers ekonomiska levnadsstandard idag och tycka att det var en okej kompromiss?)

Men vad är egentligen skatten på lön? Där ingår arbetsgivaravgifter. Oavsett om du aldrig tänker skaffa barn betalar du föräldraförsäkringsavgift. Eller, ja, din arbetsgivare gör det ju. Men skatten finns likafullt på din lön. Det är ju din arbetsgivare som gör en preliminärskatteinbetalning också.

Arbetsinkomster medför också ofta i någon mån merkostnader. Man kan se det som motiverat att på något vis kompensera arbetstagarna för dem, utan att sätta igång hela cirkusen med att leta kvitton som är avdragsgilla och stimulera arbetstagarna att placera fler och fler kostnader i den kategorin. Men Mona Sahlin drar fram pensionärskortet i dubbla meningar, på ett ärligt talat rätt lågt sätt. Det parti som på så många sätt trixat med skattesystemet anser plötsligt att likhet i ett enda avseende är det avgörande måttet på rättvisa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar