fredag 6 augusti 2010

Brett band, smal väg

Har centern spelat ut sin roll? Det är det kanske väljarnas sak att avgöra, men s-märkta politiker kan också ha något att säga.

Vad säger då Peter Hultqvist? Han konstaterar att personer blir utan fast telefon. Ja. Så är det. Det är en effekt av teknikutvecklingen. På vilket sättt vill Hultqvist subventionera koppardragningen? Samhällsservicen försämras på landsbygden, oklart exakt vilket regeringsbeslut han invänder mot. En nationell bredbandssatsning saknas.

Förvisso. Jag är den förste att hålla med om att behovet finns av digital kommunikation. Men vi behöver faktiskt köra varor också. Det kommer inte att bli billigare att underhålla kopparledningar och televäxlar med kilometerskatt på kommersiella transporter. Samhällsservicen kommer inte att bli bättre när skatten på att köra privatbil är lägre än att frakta varorna. Den rödgröna versionen av "klimatsmarta" skatter leder till en ytterligare centralisering av servicen på landsbygd och i småorter och ett ännu större beroende av bil för än längre resor (där kollektivtrafik som tvingas till täta stopp, oavsett turtäthet, blir ett än större nedköp).

Hultqvist vill också ha långa leveransavtal mellan Vattenfall och industrin. Menar han på allvar att hushållen skall ta hela smällen vid prisvariationer? Det är ju vad som händer: när fler och fler binder priset på längre tid kommer den klick som inte gjort det, eller inte gjort det till bra villkor, att få ta hand om svängningarna. Delar av industrin vill säkert sluta långa avtal, men framför allt med en rödgrön inriktning med totalt sett minskad elproduktionskapacitet bör man vara försiktig med att boka upp en gräddfil åt vissa. Ge i stället förutsättningar för att bygga ut produktionskapacitet på rimliga villkor åt alla. Ta bort elcertifikaten och höj skatten på verklig miljöpåverkan, både koldioxid och andra utsläpp. Förvalta befintliga vattenkraftverk smartare. Industrin kan med sin just industriella elanvändning lättare göra storskaliga effektiviseringar där man drar ned på produktionen vid pristoppar. Med smarta elnät kan hushållen göra samma sak, men det kräver nya hushållsmaskiner och värmepannor som förstår nätets signaler.

Vi har en spridning inom Alliansen, men jag tycker att vi skall vara tacksamma över att vi är såpass samspelta att man från andra sidan kan tycka att vissa parter har spelat ut sin roll, än att man får helt olika svar beroende på vilket partis företrädare man lyssnar på. Vi står för en energipolitik som på allvar kan stöda fortsatt industri, utan gräddfiler till storbolagen, och dra ned på utsläppen genom en satsning på både förnybart och kärnkraft. Allt på marknadsmässiga villkor. Det är bra, oavsett om man sitter i storstadshotell eller eluppvärmd villa på landet från 70-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar