torsdag 26 augusti 2010

Svintrött

Det är helt klart oroande med rönen kring narkolepsi och Pandemrix. Den frekvens man talar om tycks vara någon på 100 000 till någon på miljonen. Inga rimliga förhandstester av läkemedel över huvud taget fångar upp sådana biverkningar med någon säkerhet.

Det finns också resonemang för hur vaccinet skulle kunna vara relaterat till sjukdomen, eftersom man insett att narkolepsi kan vara en autoimmun sjukdom. Bakgrunden till autoimmuna sjukdomar "i allmänhet" (om man nu kan tala om något sådant) är oklar och ibland motsägelsefull, men ett kraftigt immunsvar kan helt klart inverka. Somliga minns säkert diskussionen om typen av adjuvans i vaccinet, men mer allmänt är det svårt att tänka sig en vaccinering som inte ger ett immunsvar.

En stor fråga återstår: även om vaccinet är orsaken (i relativt klar mening) till dessa sjukdomsfall, har det ökat frekvensen av sjukdomen mot hur det annars hade varit? Dels kanske samma personers sjukdomsförlopp endast påsnabbades, men desto viktigare är det ännu tänkbart att den komponent i vaccinet som ger effekten är den del som kommer från själva viruset. Summa sumarum skulle den som faktiskt genomgått influensan i det fallet kanske löpa en större risk för narkolepsi som långsiktigt men av sjukdomen, än risken att få det från vaccinet.

I backspegeln tycks massvaccineringen ha varit onödig. Kalkylen att göra den berodde dels på en krass skattning av hur mycket sjukfrånvaro som skulle ha uppstått, men också baserat på att viruset hade kunnat bli mycket värre. Det blev det inte, den säsongen. Men en bidragande orsak till det kan ha varit att det fanns färre möjliga virusvärdar, i och med vaccinationerna. Och under flera år kommer nya utbrott av H1N1 att bli lindrigare, så länge den genom vaccinering förvärvade immuniteten bidrar till ett snabbare och effektivare immunsvar hos den som smittas. Även när man blir sjuk kan sjukdomen bli lindrigare. Om den verkligt lösa hypotesen om att även influensavirus skulle vara narkolepsiorsakande (i mycket sällsynta fall) skulle gälla skulle då den vaccinering som orsakade narkolepsi (om nu det stämmer) ändå under många år framöver hjälpa till att leda till färre fall av sjukdomen totalt.

Det är därför av största vikt att orsakssambandet, oavsett dess natur, utreds. Det kan i alla fall ge oss bättre underlag för framtida hantering av influensa, både sjukdomen och eventuell vaccinering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar