tisdag 22 juni 2010

Bästa energi

Vad är bäst? Fjärrvärme eller grön el? Frågan är inte helt enkel. Fjärrvärme, i alla fall i Uppsalas fall, är inget klockrent val. Mycket av förbränningen bygger på torv och överlag handlar det också om just förbränning. När man inte bränner enstaka rena ämnen, som noga raffinerad olja eller biogas (eller naturgas) blir förbränningsprodukterna ett reellt miljöproblem i form av partikelutsläpp och direkta gifter, helt oavsett nettoutsläppen av koldioxid.

Uppsala kommun miljögranskar kommunens företag och kommer då fram till att Ikea syndar. Man har nämligen bergvärme i stället för fjärrvärme. Bergvärmeanläggningar klarar sällan att ge full värme under alla omständigheter och de måste givetvis också drivas av el och ibland kompletteras med elpanna. Detsamma gäller å andra sidan fjärrvärmen. När det är tillräckligt kallt går reservenheter av olika slag på och miljömixen blir ännu sämre. Men kommunen har fokuserat på att Ikea under vissa omständigheter värmer upp med el.

Att värma upp med el är helt klart dumt, när alternativ finns. Det är lätt att göra el till värme, men svårt att göra värme till el. Värme kan vi få fram på andra sätt än med el, därför bör el vara mer värdefull. Men det kan i hög grad realiseras genom priset. Om Ikea lyckas få ett elbolag att vara villigt att sälja grön el till bolaget, med det underförstådda tillägget att maxutnyttjandet sker samtidigt med maxutnyttjandet i det övriga systemet, vid hårda köldknäppar, må så vara. Jag kan förstå att Vattenfall inte ger något vidare bra avtal på fjärrvärme under villkoren "vi köper bara några kWh värme per år, när det är som kallast och ni ändå måste producera till dyrare pris än ni säljer för".

Miljöpolitik kan vara framåtsyftande och visa på goda exempel. Ikeas val av teknik här är inte lokalt miljöskadligt. (Förekomsten av fjärrvärmeverket är långt mer miljöskadligt i så fall.) Det är också sammantaget långt mer framsynt än den uppvärmning som finns även i många nybyggda villor (med säg enbart frånluftvärmepump och elpatron) eller, än värre, eluppvärmning med vare sig värmeväxling eller -pump. Jag hoppas verkligen att Ikea får gehör i domstol för sitt överklagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar