torsdag 3 juni 2010

Facket har talat

Hur skapar man en nyhet?

Gör något oväntat.
Kräv någons avgång.
Presentera en undersökning.

Ungefär de tre tipsen har jag fått i olika sammanhang. SEKO satsar på nummer tre. Tyvärr har de inte själva publicerat närmare på webbsidan, så allt som finns än så länge är ett kort TT-telegram, som i DN:s form meddelar att mer än två tredjedelar av svenska folket anser att det är viktigt eller ganska viktigt att SJ förblir statligt. Nu är visserligen de här två tredjedelarna 64 procent, så i något led har man inte kunnat räkna.

Sedan får jag lov att undra vad man tror sig avse med SJ. Menar man spåren, som tillhör Banverket? Är det ett problem att landstingsägda bolag kör omfattande tågtrafik? SJ är statligt idag, har monopol på viktiga linjer för persontrafik och möts med betydande missnöje.

På något vis tror jag mer att man vill "ha det som förr", oaktat vad det i praktiken kostade. Ett annat "problem" är förstås att löneläget är högre. Snarare är mer konkurrens inom områden som kan konkurrensutsättas lösningen.

Posten är en svårare fråga, eftersom det är svårt att göra en distinktion mellan infrastruktur och egentlig verksamhet, men även där kan man fråga sig vad det statliga ägandet egentligen bidrar med.

Om man får tro uppgifterna är det också bara en tredjedel som prioriterar statligt ägande i TeliaSonera. Kan vi möjligen, möjligen tänka oss att svensken till slut vant sig vid en mångfald av leverantörer inom telekom?

Man får som sagt annars vänta på att få läsa någon form av mer komplett underlag, inklusive hur frågorna var ställda. Det fackförbund som toppar sin hemsida med omröstningen om Svenska Modellens Dödgrävare, med motiveringar som inom parentes ger prov på imponerande språkfel, känns inte som enbart en bevakare av medlemmarnas intressen, oaktat att det även objektivt kan ligga i en enskild anställds (kortsiktiga) intresse att arbetsgivaren inte genomför några större omstruktureringar.

Då är GS webbkampanj Gemensam Styrka, med vinnaren Rättviseförmedlingen företeelser som mer direkt känns trevligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar