fredag 16 april 2010

Högskolerekord

Rekordmånga sökande på högskolan till höstterminen rapporteras. Nu är ökningen inte så stor. Med tanke på lite större utgångskullar kan man på ett sätt säga att den faktiskt inte är stor alls. Det finns helt enkelt fler som precis gått ut gymnasiet eller gått ut för något år sedan, än det gjorde tidigare. Mycket riktigt är det främst bland personer under 24 som sökandet ökar.

Samtidigt är det färre sökande över 35. Arbetslösheten har netto ökat det senaste året, men de riktigt stora varslen på enskilda platser kom av sig något. Vi ser ingen anstormning till högre utbildning för att komma ut ur krisen med ett annat yrke, i alla fall.

På marginalen finns det andra godbitar. Sökandet från personer utan svenskt personnummer (d.v.s. mer eller mindre utländska sökande) ligger kvar på samma nivå som tidigare. Högskolorna har också delvis upphört med dumheter som att marknadsföra distanskurser i affärsengelska och annat där man verkligen kan fråga sig varför en svensk högskola är särskilt kvalificerad eller lämplig för personer bosatta i ett helt annat land. Den stora ansökningsomgången för utländska studenter på avancerad nivå är ju också numera mer cementerat den 15 januari, inte den 15 april.

Slutligen minskar antalet pappersansökningar ytterligare. Från dryga tusen var det i år bara 400 personer som lämnade in sin ansökan på papper. Vi får hoppas att de inte bara var sena med att posta den. Högskoleansökningarna är väl annars tillsammans med deklarationerna ett utmärkt exempel på hur hela normen för kontakt med myndigheter har förändrats på bara ett fåtal år.

Den mer detaljerade statistiken finns från VHS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar