onsdag 14 april 2010

Vilken röta

Under 90-talet skulle vi kompostera allt och sedan lägga resultatet i våra rabatter. Möjligen skulle komposteringen koordineras. Utvecklingen mot att i stället röta biogas av allt organiskt avfall är lovvärd på flera sätt. Vi undviker metan från kompostering, en kortvarig men mycket potent växthusgas. Men framför allt får vi ut ett betydande energivärde. Slängd mat är fortfarande ett slöseri, genom den förädlade formen, men i vissa sammanhang finns annars faktiskt skäl att på allvar mena att förbränning vore bättre än kompostering. Med rötning får man ändå en restprodukt som är jämförbar med komposten.

Därför är skattebefrielsen i vårbudgeten lovvärd och klok. Däremot är biogas knappast en allmän lösning. Som bränsle i tyngre fordon är den nog möjlig och kanske komplettering i viss persontrafik, men el borde ha en klart mer framskjuten roll. Samtidigt är det slöseri att använda gasen för uppvärmning, eftersom den har sådan potential som fordonsbränsle. (Jämfört med rent fossila alternativ är den förstås att föredra i båda funktionerna.)

2 kommentarer:

  1. Felet med alla dessa i sig lovvärda initiativ är att politikerna grottar på för låg nivå där dom inte har kompetens istället för att skapa ett ramverk där grön energi ska frodas oberoende av energiform.

    Exempel: Hur länge kommer denna befrielse från skatt att finnas? Detta är ju en mycket relevant fråga om du ska investera 10-50 miljoner eller hur?

    SvaraRadera
  2. Jag håller med om att det finns ett problem. Den skattebefrielse det rör sig om här är i alla fall att det inte skall likställas med fossilgas (naturgas). Skälen att i framtiden återinföra dagens beskattning vore förmodligen snarast rent pekunjära och kommer då att slå brett. Det här är en förändring där det tidigare systemet har buntat ihop ett koldioxidneutralt alternativ med ett annat alternativ som inte är det och målet måste ju just vara ett skattesystem som faktiskt beskattar det som avsetts.

    Summa sumarum är en skattebefrielse på biogas något mer uppenbart och direkt än de åtskilliga turer som funnits kring E85.

    SvaraRadera