tisdag 13 april 2010

Strålande

Undvik lågenergilampor, ty de avger strålning!

Så, vad är nu denna strålning? Det finns en viss ultraviolett komponent. Det gör det i ljus från halogenlampor också. Man sätter extra glas utanpå alla lite starkare lampor just för att dämpa det. Beroende på vilket glas man har i sin armatur är det alltså också dämpat från en lågenergilampa. Större delen av ljuset omvandlas på insidan för att ge det synliga och det mesta dämpas. En "gammal" glödlampa är så ineffektiv att det allra mesta blir IR och den del av strålningen som kommer ut som UV är mer försumbar.

Elektromagnetisk stimulering med långtidsrisk är ett spännande koncept. De direkta ryckningar man kan få beror på induktion. Man får i princip en ström i nerven för att vävnaden fungerar som en antenn. Det är samma effekter som man får vid magnetresonansundersökningar ("magnetröntgen"). Som sagt måste man då ligga en bra bit över gränsvärdet. En typisk hårtork kommer betydligt närmare det. Hårtorkar och annat med primitiva elmotorer har samma risker.

Samtidigt är det klart att lågenergilampor riskerar att exponera användaren under mycket längre tid än hårtorkar. Men ultraviolett ljus i sig är normalt och växlande elektromagnetiska fält är något vi möter i vardagen hela tiden. Jag får ta mig tid att läsa mer senare, men det ter sig väldigt sensationssökande att ta upp kopplingen UV-hudcancer för i grunden svaga källor, respektive den teoretiska risken för långtidsskador som påminner om korttidseffekterna av mycket kraftiga växlande magnetfält, när det inte finns något känt skäl för en motsvarande långtidsmekanism.

I sammanhanget skulle jag nästan vara mer orolig för synskador från blått ljus (just näthinnan är i hög grad avskärmad från UV, även om strålningseffekter på linsen är möjliga).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar