lördag 12 juni 2010

Nycken för Dagen

Läger för HBTQ-personer med kristen åskådning? Verkar rimligt. I många sammanhang för organiserad ungdom (om den inte är uttalat kristen) kan en kristen syn ses som lite kufisk, att man själv är allmänt oövertänkt eller rent sjuk. Om det dessutom handlar om sexuell läggning, där kyrkan och kristenheten inte har den bästa track record, kan det förstås också ses som motiverat. Men religion är mångfacetterad.

Därför verkar det väldigt rimligt att vilja annonsera i den (frikyrkligt) kristna tidingen Dagen om man vill hitta deltagare i ett sådant läger, som inte redan själv är organiserade. Och det brukar ju vara poängen med läger för olika organisationer, att hitta nya aktiva för resten av årets mindre flashiga aktiviteter.

Men Dagen vägrar. Läsare kan bli upprörda. Naturligtvis har man rätt att stoppa annonser. Men lika väl som det säger något om dagstidningar att utan vidare debatt stoppa annonser från Sverigedemokraterna, säger det något om Dagen att hänvisa till att slippa motivera sig att stoppa EKHO:s läger. Här är det dessutom något man borde kunna se som positivt. Ungdomarna får ett läger med en ekumenisk kristen inriktning, snarare än något helt annat.

Men det finns mer som är intressant. Dels är det att det är (Svenska) Kyrkans tidning som först skriver om detta, med en snarast kritisk ton. Det visar väl lite på bredden inom svensk kristenhet. Det andra är att Dagens chefredaktör också hänvisar till att hon inte tror att målgruppen skulle läsa tidningen. Själva tanken att det är fler som ser en tidning än som läser den aktivt dök inte upp och visst visar det också på en väldig uppgivenhet kring läsekretsen om 20-30 år om man tror att det bara är äldre och inte ungdomar/unga vuxna, som ens bläddrar i den. Det skriver också LUF:s förbundsordförande Adam Cwejman om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar