Sverige har en tämligen sammanpressad löneskala. När vi tar hänsyn till skattesystemets progressivitet innebär det att vinsterna från ytterligare arbete i många akademikeryrken, samt den rent ekonomiska vinsten av att alls välja en högre utbildning, är begränsad.
Om detta skriver Anna Ekström och Jan Björklund på DN Debatt förtjänstfullt. Det är också viktigt att komma ihåg att värnskatten vad gäller inkomster ger mycket lite, relativt skattesystemet i stort. De totala sänkningarna genom jobbskatteavdraget omfattar betydligt mer i kronor. De minskade intäkterna genom krisen omfattar också större belopp.
Men även om Björklund och Ekström skriver intressant är det betydligt mer intressant att läsa vad Peter Birch Sörensen skrev några dagar tidigare. Enhetligheten i skattesystemet borde öka. Det omfattar att ta bort värnskatten, men också att sluta leka med momsen, göra pensionssparande mindre fördelaktigt och återinföra en fastighetsskatt. Det sistnämnda är en mycket populär skattebas bland ekonomer och andra förståsigpåare, men problemet är att man värderar systemet ur dess sammantagna effektivitet och egentligen bortser från graden av förutsägbarhet för den enskilde. Jag har personligen svårt för motiveringen att den som äger sitt hem skall ta nya lån för att betala skatten i väntan på att man dör eller av andra skäl säljer det och i bästa fall då kan realisera vinsten av ett nytt, högre värde.
Tankarna om att rensa upp i röran med kombinationen av grund- och jobbskatteavdrag (skattereduktion egentligen, i det senare fallet) är viktiga. Många vet att "skattetabell 30" inte betyder 30 % i skatt, men de har svårt att veta och förklara hur mycket man får betala i skatt för nästa hundralapp i inkomst. Många tror nog också att det börjar först när man kommer upp i statlig inkomstskatt. Hur man kan missta sig... Ett grundavdrag som verkligen är ett fast avdrag för alla vore inte bara ett steg mot att göra skattesystemet vagt ekonomiskt enhetligt, utan ett (litet) steg mot att det faktiskt skulle gå att förklara de mer basala delarna för vem som helst med bara en servett eller ett halvt A4 att rita lite på. En politik som medborgarna kan förstå och själva värdera är en vinst i sig.
måndag 7 juni 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar