tisdag 22 juni 2010

Soylent Pink

Grisblod i grisfoder har väckt en hel del uppmärksamhet idag.

Jag vill inte direkt överpröva Jordbruksverkets handläggares bedömning att fett och blod härrörande från samma art skulle vara ofarligt. Det som låter mer betryggande är i så fall graden av denaturering. Om alla proteiner är definitivt förstörda är alla kända smittämnen uteslutna. Men det vi måste komma ihåg var att BSE också "kändes" omöjligt. Alla hela mirkoorganismer dör i den behandling som används för att framställa köttmjöl, men enskilda protiner kunde "överleva", däribland ett felformat protein som har egenheten att kunna tvinga andra proteiner av samma sort att anta den felaktiga formen. Det är själva smittämnet för BSE, inte ett virus, inte en bakterie, inte ett yttre gift. Bara ett kroppseget protein som har fått fel form.

Den enda välkända prionsjukdomen, som just bygger på felformade proteiner, är BSE och andra former av spongiform encefalopati hos andra arter (kuru och Creutzfeldt-Jakobs sjukdom hos människa, scrapie hos får, FSE hos katt med flera). Samtliga berör precis samma protein, som finns främst i nervvävnad. Ur det perspektivet är det säkert att ge blod och fett. Däremot är ett system där vävnad från ett mycket stort antal djur blandas industriellt och utfodras till ett nytt mycket stort antal djur, och vävnad från dessa utfodrade djur i sin tur kommer att bli foder åt nya djur, ett system där alla smittämnen har goda möjligheter att spridas. Varje smittämne som tar sig över tröskeln att klara sig genom processen helskinnad kan nå ut till otaliga besättningar. Enskilda djur med störningar i andra proteiner än det kända prionproteinet, proteiner som skulle kunna finnas i blod, skulle kunna sprida dessa vidare. Hela resonemanget om att blodet är säkert bygger i det fallet på att BSE är ett enormt och totalt undantag.

Det har inget att göra med om det är naturligt att äta djur, av sin egen eller annan art. Kuru hos människa fick troligen sin spridning genom ceremoniell kannibalism, men enstaka har också drabbatas av vCJD från att ha ätit drabbade nötprodukter. Katter är definitivt rovdjur, men drabbas av åtskilliga patogener från maten (inklusive prioner som kan ge FSE, men även sådana som toxoplasma med alternerande livscykel mellan gnagare och rovdjur).

Det handlar inte om vad som är naturligt. Men det krävs bara lite fantasi för att se att problemen med köttmjöl även finns i andra situationer där cirkeln sluts. I just det här fallet känns försiktighetsprincipen som en inte helt dum grej.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar