tisdag 18 maj 2010

Häftigt

Trombin, alias köttklister, skall upp i EU-parlamentet. Jag kryssade för Marit Paulsen, men här tycker jag faktiskt att hon har fel. Produkten är ofarlig och ger ett bättre resultat. Bitar som "bara duger" till korv eller djurmat är ett tråkigt problem. Om vi kan få fram saker som i matlagningen fungerar lika bra och på goda grunder inte är näringsmässigt sämre, varför då förbjuda?

"Tillsatser" kan man vara emot av olika skäl. Ett skulle vara onaturlighet i sig självt. Det är uppenbart teknikfientligt, vilket man förstås kan vara, men då skall man inte sticka under stol med det. Det vet jag också att Marit inte är.

Ett annat kan vara att tillsatsen i sig är skadlig. Här finns det ofta en omotiverat stor oro. Det blir närmast parodiskt när det ämne som finns naturligt i vissa varor blir en skräck i andra (bensoater som konserveringsmedel hör dit), även om man förstås måste reflektera över vilka totalhalter en människa riskerar i kosten. Jag får känslan av att mycket av den kritik som vuxit mot tillsatser bygger på en föreställning om en grundläggande och inneboende farlighet. Någon sådan ser vi inte här. Det är ett naturligt enzym, det finns i betydande halter i befintligt kött.

Ett tredje skäl skulle vara att man genom tillsatser döljer råvaror av sämre kvalitet. Här finns absolut en poäng ibland. Man kanske vill få det man tror att man köper, vilket är förståeligt. Å andra sidan kan man också acceptera någonting som smakar gott och är adekvat näringsriktigt. Att exempelvis en fruktdryck mest innehåller äppel- och druvjuice är kanske inget avgörande problem, om man inte tror att äpplen har en inneboende negativ egenskap som den skyltade smaken saknar. (Festis, flest sätt att sälja utspädd äppeljuice med extra socker! Och gott... ibland.) Här talas det om att bitarna bara skulle duga till korv annars. Men trombinfogarna gör ingenting i sig åt mörheten, fettfördelningen med mera. Det måste i praktiken vara restbitar av i princip samma styckningsdelar.

Märkning är däremot bra. Informerade konsumenter, när detta inte är en orimlig börda för producenterna, förbättrar marknadens funktionssätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar