söndag 23 maj 2010

A weird Venture

Vad kan man säga om Craig Venter och "upptäckten" (DNs formulering) av konstgjort liv? Don't panic. Visst är det imponerande att man kan framställa hela genomet i en bakterie och sedan plantera in det. Men det är lite som att skriva ut en hel bok i laserskrivare, riva ut sidorna ur pärmen på en annan bok, sätta in dina nya sidor. Skicka sedan ett pressmeddelande om hur otroligt det är att människor kan läsa den nya boken och fortfarande se att det står exakt samma sak som du skrev ut på skrivaren.

DNA är bara bokstäver, vi trodde oss veta att det i bakterier bara är bokstäverna, inte en massa annan information. Det här experimentet har visat att det faktiskt gick, på ett något mer spektakulärt sätt än tidigare.

Storleken är fortfarande en tredjedels tusendel av det DNA som människor har och vi har en komplexitet som också bidragit till svårigheterna att klona däggdjur.

Vi kan alltid diskutera vad ny teknik tillåter, men om det här enskilda framsteget blir något annat än en fotnot i biologins historia är det mer ett resultat av Craig Ventures (återigen DN:s felstavning) känsla för PR. Vi får se vilket innehåll man kommer att sätta i artificiella genom, men vi har i decennier kunnat plantera in enskilda gener och de senaste åren framställt celler från bakterier, jäst och däggdjur med mycket stora mängder artificiellt och kontrollerat genmaterial. Man har bara inte tömt dem helt på det gamla materialet först.

Att politiker som Obama inte förstår frågorna, eller möjligen låtsas låta bli att förstå dem för att vinna poäng på folkets oro, är farligt. Vi har haft nog av det med George W. Bushs förbud mot att etablera nya stamcellslinjer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar