måndag 24 maj 2010

Många droppar små

Många droppar små, eller till och med små gasbubblor, av biobränsle kan gå riktigt bra och bidra till minskade klimatutsläpp.

Problemet är förstås att de resultaten gäller upp till kanske en tredubbling, eller med skogsavfall, en femdubbling av dagens användning av biobränslen. Med andra ord skulle vi komma upp i kanske en fjärdedel av dagens fordonsbehov.

Då har vi förstås inte räknat med att någon el skall komma från biobränslen, eller att fler skall värma upp sina hus.

Om biobränslen skall kunna slå igenom som allmän lösning måste vi troligen syssla med (gentekniskt) specialutformade alger till havs eller i stora bassänger och primärt på andra breddgrader än våra.

Det gör inte att det är dumt att utnyttja det avfall som finns. Att röta biologiskt avfall snarare än kompostering eller att alltför lättvändigt lägga det på åkrar (som naturgödsel) där växthusdrivande metan går ut i atmosfären till ingen nytta, är förstås klokt, men det gör det ändå inte till någon helhetslösning. För det behöver vi helt enkelt mer energi, bland annat genom utbyggd kärnkraft. Vi behöver också energibärare, men då är troligen vätgas på längre sikt en framkomlig väg, förutom det som täcks av batterier och (med lite tur) superkondensatorer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar