tisdag 11 maj 2010

Inom alla fakulteter

Fakultet kan betyda många saker. Ibland på svenska börjar man använda den amerikanska betydelsen "kollektivet av undervisande personal", medan vi samtidigt har de organisatoriska enheter som lyder under av statsmakterna stadgade fakultetsnämnder, i alla fall tills ändringar i högskolelagen och högskoleförordningen träder i kraft som i praktiken gör den inre organisationen för en högskola praktiskt taget fri.

Inom fakulteten bedrivs forskning och anordnas aktiviteter. Endast på ett ytligt sätt finns det däremot skäl att se dem som direkt ansvariga för forskningens innehåll. Diverse vantolkare har exempelvis kommit fram till att "juridiska fakulteten vid Uppsala universitet har tagit ställning för att sharialag bör införas i Sverige", när en avhandling läggs fram som utan metodologiska brister och inom en vid definition av forskningsområdet, bland annat menar att det skulle kunna motiveras. Det kan förstås också motiveras, om man ser den fria rätten att sluta avtal (eller rätten att få sin tro erkänd på alla plan) som överordnad rätten till individuell frihet.

Rörande attacken på Lars Vilks, har sättning av bildtext och ingress inte blivit helt lyckade. Dels talas det (i skrivande stund) om den filosofiska fakulteten. Det kan få en att tro att föredraget var i ämnet filosofi. Det kan också föra tankarna till traditionell filosofisk fakultet, som brukat omfatta allt som inte är teologi, juridik eller medicin. Nu är båda tolkningarna fel. Det var konstvetenskapliga institutionen som var arrangör, en institution vid historisk-filosofisk fakultet, men även där handlar det ju i grunden om att enskilda verksamma tar initiativ, som sedan får ett visst stöd. Däremot har det ju knappast beslutats i fakultetsnämnd.

Denna utvikning påverkar förstås inte särskilt mycket, men det är väldigt viktigt att skilja mellan universitetet som arena för kunskapsspridning och kunskapande, och dess organisation. Om vi till exempel ser till Eva Lundgren och kritiken mot henne fanns det möjligen skäl för en granskning när man talade om oredlighet i forskningen, men det blir smått löjligt när rektor i år tvingas gå i svaromål för vad hon skriver i offentliga debattforum. Det är den akademiker som inte deltar på ett personligt mandat i den offentliga debatten, särskilt om man är verksam i ett samhällsinriktat ämne, som begår ett tjänstefel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar