En gång i tiden, sådär i första halvan av nittonhundratalet, byggdes de flesta elektriska maskiner för ett enda syfte. Ville du prata i en maskin med någon annan byggdes en sorts maskin. Ville du sända något till en hel grupp andra använde man helt annan utrustning. Och ingen av dem hade något gemensamt med om du försökte ta en bild på människors innandöme med en i dagens tycke oförsvarligt hög dos röntgenstrålning.
Den tekniska utvecklingen har gått mot fler utbytbara komponenter. Större komponenter. De är likadana i helt olika sammanhang.
Men det går ett steg längre. Allt, eller väldigt mycket är sammankopplat. Det blev billigare så. Man slapp dra speciella ledningar. Man måste inte hitta på ett sätt för en ledning att fungera om det är e-post som går igenom den och ett annat om det är röntgenbilder, eller radarinformation.
När vanliga datorprogram används i ovanliga, kritiska situationer krävs rutiner för att undvika attacker. Det är lätt att beskylla Microsoft Windows som orsaken i sammanhanget. Det är vanligt, men orsakerna är flera. Andra system kan också drabbas. Vad som i första hand krävs, när nu denna typ av system används, är rutiner och isolerade nätverk. Det är inte rimligt att datorer för flygövervakning smittas med virus eller andra attackprogram som stör funktionen.
Och oavsett hur glad jag är över att styra vad som finns på mina datorer när jag jobbar inom universitetet krävs rutiner för datasäkerhet när forskande läkare går över för avancerade specialistbehandlingar.
För här ligger ett problem. Utrustning för bildtagning (röntgen, datortomografi, magnetresonans), utrustning för patientövervakning, utrustning för planering av strålbehandlingar. Alla dessa system körs i varierande utsträckning på normala datorsystem, för det är den teknikutvecklingen som bidragit till att även denna avancerade utrustning har ett överkomligt pris. Men ibland, som i Region Skånes fall blir det tydligt att man ute i verksamheten inte har kunnat hantera dem på ett tillräckligt säkert sätt. Där måste vi reagera från politiskt håll, om nödvändigt.
fredag 20 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar