Den student från Kina, Indien eller Nigeria som vill plugga i Sverige möter en hårdare verklighet hösten 2011. Man måste inte bara, som tidigare, visa att man har 70 000 kr per termin klart på ett bankkonto för uppehälle. Det har man behövt hela tiden och det har gjort att de studenter som kommit antingen ägnat sig åt kvalificerade bedrägerier, fått stipendier i hemlandet eller kommit från familjer med ganska gott ställt. Från 2011 måste man även betala en studieavgift på ungefär lika mycket till. Däremot har det redan sedan tidigare varit klart att det också kommer att finnas svenska stipendier för olika grupper. Vissa av dem kommer däremot bara att täcka studieavgiften, pengar till uppehälle med svensk levnadsstandard i svenska priser måste man ändå ordna själv.
Tobias Krantz gör nu ett lovande utspel. Den som väljer att komma till Sverige eller Europa för en 2-årig master har ofta ett intresse av att stanna här ett tag till. Oavsett om man åker utomlands för den kulturella erfarenheten, ett bättre CV eller helt enkelt för att söka en långvarig framtid utanför hemlandet är två år rätt kort tid. Att ha erfarenhet av både företags- och utbildningskultur i Europa kan öka möjligheterna mångfalt att få ett arbete på en storbolagsfilial i hemlandet (eller ett exempelvis kinesiskt företags Europakontor) senare. Alltså vill många arbeta i Sverige efter avslutad utbildning. Det har tvärtom tidigare snarast varit svårt och krångligt att även få det.
Det Krantz pekar på är att kvalificerade studenter från berörda länder mycket lätt kan göra rätt för sig. Kalkylen för den svenska statskassan blir helt annorlunda om vi räknar med att många stannar kvar och får jobb i relativa bristyrken, eller rättare sagt yrken där det råder brist på kvalificerad kompetens. Begär därför som betalning att studenten stannar och jobbar i Sverige några år efter avslutad utbildning. Detaljerna måste förstås rätas ut; den som blir diskriminerad från den svenska arbetsmarknaden och inte får ett jobb bör till exempel inte hållas ansvarig, det måste vara en del av statens del av dealen att ordna det.
Överlag innebär det samma sak som det svenska studiemedlet: "du har inte pengarna nu, men ditt arbete ger skatteintäkter och välstånd senare". Ylva Johanssons kritik från s om att det inte skulle gå att identifiera ledande kompetens före utbildningen är grundlös. Detta gäller masternivå. Då har man redan gått omkring tre år för att få en kandidatexamen eller motsvarande. Vi får komma ihåg att det i många länder är fullt normalt att även gå ut i ingenjörsyrken och liknande efter en kandidat. I USA och andra länder influerade av det amerikanska systemet ses en master ofta som första stegen mot en doktorsgrad.
tisdag 24 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar