onsdag 15 september 2010

Chockad

Kommer hem efter en lång dags kampanjande. Läser att centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federley blivit "rånad" och misshandlad. Kanske på samma sätt som en sverigedemokrat blev "rånad" när han blev anfallen vid sitt hem, fick ett hakkors inristat i pannan och förlorade dator och pengar.

Nu vet vi inte säkert om Federley bara skulle vara ett slumpmässigt offer i det här fallet, men när det sker utanför hans bostad några dagar före ett val verkar det minst sagt osannolikt.

Utvecklingen är minst sagt oroande. Jag har hittills inte varit rädd när jag varit ute och satt upp affischer (och än mindre när jag stått i valstugan) och det är förstås en stor skillnad på en medialt uppmärksammad riksdagsledamot och oss vanliga kandidater. De värsta sakerna jag har fått är "konstiga" mail, som jag aldrig tagit som några faktiska hot. Men en del människor förstås nog inte hur mycket oväntade saker man kan utsättas för, även som (borgerlig) mainstreampolitiker. Och att en del väljer bort det eller lägger av bara på grund av det.

Dessutom får man en extra dålig bismak av Aftonbladets raljerande reportage för några veckor sedan om Federleys taxiresor kvällstid, som var rekommenderade av Riksdagens säkerhetsavdelning.

10 kommentarer:

  1. Har du fördömt terrorattacken mot David von Arnold Antoni i malmö i fredags? Han anfölls i sitt eget hem när han var på väg ut med soporna och hölls fången i sitt eget hem där han torterades, slogs, förödmjukades och fick ett hakkors inristat i ansiktet med kniv och rånades.
    Vilken trovärdighet har du nu? Har du tagit avstånd från statsministerns kommentar att David får skylla sig själv för han har fel åsikter?

    Jag tycker det är hemskt det som gjordes mot Federlay och jag hoppas verkligen att de som är skyldiga åker fast och att polisen tar krafttag mot alla terrorister i sverige. Men du ska bara hålla käften, du har ingen trovärdighet, du uppmärksammar bara övergrepp på folk du tycker om och håller med som om du levde för 1000 år sedan i ett klansamhälle. Men folk du inte håller med om låtsas du inte om när de råkar illa ut. Skäms!

    SvaraRadera
  2. Ursäkta, men läste du den andra meningen i mitt inlägg "Kanske på samma sätt som en sverigedemokrat blev "rånad" när han blev anfallen vid sitt hem, fick ett hakkors inristat i pannan och förlorade dator och pengar."? Jag pekar tydligt på att båda attackerna är politiska och det är från båda jag sedan drar mina slutsatser. Sedan ligger mina åsikter närmare Federleys, men det är som sagt var inte det som är grejen.

    Jag funderade på att skriva om attacken i fredags, men eftersom jag var borta ett tag var det första jag läste om den hur (liberala) vänner på Facebook tog upp den, fördömde den och bloggade om det.

    Men, visst, om du mår bättre av att tro att jag gör skillnad på folk och folk, gör det. Men det har inget med verkligheten att göra.

    SvaraRadera
  3. Jag läste den nu, men var fanns den för en vecka sedan?
    Jag vet att det är oschysst av mig att häckla de minst ruttna men av folk som kallar sig demokrater så kräver jag att de står upp för demokratin även när det inte är opportunt?

    SvaraRadera
  4. Och det kan vara att du talar sanning men från moderater och liberaler har jag sett så mycket ruttenhet denna valrörelse att jag numera misstror innan jag tror. Ledsen för det men så står det till.
    (Kommunister och SAP misstror jag sedan gammalt och MPs partiprogram är så snurrigt att jag försöker låta bli att tänka på dem annat än när jag drömmer mardrömmar)

    SvaraRadera
  5. Och att du fick reda på ett av de otäckaste politiska terrordåden i modern svensk historia från facebook snarare än från en tidning eller från TV, vad säger det om vår demokrati? Vad säger det om pressen?

    SvaraRadera
  6. Martin, jag läste nyheterna senare, men det var helg och kollade vad mina vänner skrivit innan jag läste nyhetsflödet. Sedan är många av mina vänner politiska engagerade.

    Jag skall också vara ärlig och säga att jag helt klart skulle föredra om inte sd kom in i riksdagen, eftersom det kan skapa ett prekärt parlamentariskt läge. Men människor har rätt att tycka vad de vill och agitera för vad de vill, utan att känna sig hotade. Polisen har också lagt betydande resurser på att övervaka sd-valstugan i Uppsala. Det är tråkigt att de har bedömt det som nödvändigt, men bra att man där (så vitt jag vet) inte gjort skillnad på vem som har upplevt hot.

    Jag blev chockad när jag hört vad som hänt i Malmö, men då var det redan "gammalt" och jag uppfattade det som sagt som att ingen skulle bry sig om vad jag tyckte. Pratade i stället privat och med andra partiaktiva om att det var skrämmande. När jag då såg om liknande (men troligen lindrigare) händelser igen var jag redan triggad, så att säga.

    SvaraRadera
  7. Jag diskuterar gärna det parlamentariska läget och SDs politik med dig men inte i denna tråd, den bör handla om det politiska våldet. Att jag berättar om hur vidrigt jag tycker största delen av samhället och hela media agerar tycker jag är relevant, det är ju det som orsakar våldet. Och återigen, hoppas dom fångar dom vidriga våldsmännen, oavsett vilka de är eller vad som motiverade dem.

    SvaraRadera
  8. Du har rätt i att tonläge och karakteristik påverkar. Jag ville bara klargöra att även om jag ser våldet som ett stort problem tar jag också klar avstånd från partiet. Men det avståndstagandet ursäktar inte våldet. Det är en annan sak med rörelser som själva är direkt våldsamma, vilket sd som organisation inte är (medlemmars bakgrund är givetvis en annan sak i sammanhanget).

    Dock tror jag att jag har klargjort min position. För mig kändes det snarare som en slump att jag inte bloggade om den förra attacken medan jag fortfarande såg den som tillräckligt aktuell. Vet att jag funderade lite senare också på att skriva ett mer reflekterande inlägg om det, men att det inte blev av. Det är ganska mycket nu i valrörelse och varje minut på bloggande är en minut mindre i valstuga, ute på skolor eller ute med affischering.

    SvaraRadera
  9. Medlemmars bakgrund? Kan du förklara och ge konkreta exempel!!
    Om du ej kan så är det ett solklart exempel
    på smutskastning!

    Hur jag röstade?
    Riksdag SD
    Kommun M (Göteborg)
    Landsting KD

    Det måste vara hårt att veta att SD antagligen blir Sveriges tredje största parti!!
    Vi är många som är trötta på lögnerna och dubbelmoralen!

    SvaraRadera
  10. http://expo.se/2003/48_673.html
    http://expo.se/2006/48_1618.html
    http://expo.se/2010/48_3332.html

    Flera personer har haft kopplingar till direkt våldsamma rörelser, vissa är dömda för att just attackerat människor, många är dömda för någon typ av (vålds)brott. Jag vet att flera av de här är några år tillbaka och det går givetvis att leta fram andra källor än Expo, men du krävde konkreta uppgifter och detta är ett litet smakprov.

    SvaraRadera