onsdag 15 september 2010

På dödligt allvar

Jag var på en skola i måndags där vi fick en elevfråga om vår syn på medicinering kontra "riktig" behandling, främst för psykiska problem.

Jag svarade ungefär att terapi är viktig, men att man inte skall underskatta vikten av lämpliga psykofarmaka för att stabilisera en persons tillstånd, så att man får tid till terapi. Man måste ju fråga sig vilket som är alternativet.

Ibland har man påstått att medicinerna skulle göra passiva människor mer initiativtagande, så att man faktiskt skulle må bättre och därför ha en större risk att skada sig själv.

Därför är det intressant att se en nyhet om faktiska analyser på personer som tagit sitt liv. Man kan se olika förklaringsmodeller, men överlag verkar en ny studie visa att medicinering tycks leda till mindre risk för självmord.

1 kommentar:

  1. Det er bare tøv at man må ha piller for å komme seg ut av en depresjon. Depresjon er ingen sykdom, men resultat av for store belastninger/traumer. Mange av oss har opplevd svære depresjoner etter overgrep i barndommen, og det finnes ingen overgrepspiller. Men det er klart: Placebo virker.

    Her er en annen ny studie, som ikke finner noen sammenheng mellom bruken av nye antidepressiver og nedgangen i selvmord i Norden.

    SvaraRadera