söndag 5 september 2010

Fråga till de rödgröna: är ni läskunniga?

Alliansen ställer frågor till de rödgröna. Rödgröna "svarar" genom att ställa motfrågor. Naturligtvis är i princip samtliga frågor retoriska, men något fler av alliansens frågor handlar tydligt om policy, snarare än frågor som enbart är av typen "varför är ni dumma och tänker annorlunda än vi"? Däremot handlar ett antal av alliansens helt klart om att framhäva satsningar man har gjort på t.ex. polisen, snarare än att man på allvar hyser en konkret misstanke om nedskärningar på just de områden man framhäver.

Alliansen har också ett längre dokument med i alla fall en gnutta bakgrund till de frågor man ställer. De rödgrönas insats är en reaktion och därmed lite fortare framhastad.

En fråga fångade dock mitt intrese:
"Är det inte pinsamt att svensk klimatpolitik rankas sämre än Kina och Indiens enligt Climate Action Network?"

Climate Action Network är som namnet antyder ett nätverk, med olika medlemmar och olika reigonala subnätverk. Någon källhänvisning görs inte. Den ranking jag hittar är CCPI, som görs tillsammans med germanwatch, delvis med EU-bidrag. Climate Action Network Europe anges som partner.

Resultaten inför 2010 (presenterade i december 2009) är på ett sätt nedslående. Sverige halkade ned från fjärde plats till femte. Märk väl att plats 1-3 inte alls delas ut, eftersom grupperna tycker att alla länder är sämre, så Sverige var bäst i världen året innan. Det enda land som är bättre är Brasilien, med sina massiva satsningar på etanol och en klart förändrad inställning till regnskogsbevarande. Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Indien, Norge och Mexiko är övriga länder ned till plats 11, som är i den bästa klassen. Kina återfinns på plats 52.

Lite tydligare läsning visar var det handlar om. Kina får bonuspoäng i en av kategorierna. I CCPI finns tre indikatorer: utsläppsutveckling, faktisk utsläppsnivå och klimatpolitik. Sverige får god poäng för att ha sjunkande utsläpp och låga utsläpp för att vara ett industrialiserat land. Dessa står för 80 % av CCPI. Klimatpolitik står för 20 %. Poängen för den sista kategorin byggde inte på direkt objektiva kriterier, utan på rankning av landets politik av miljöorganisationer i det egna landet. Kort sagt, Naturskyddsföreningen med flera är inte nöjda. Kinesiska miljöorganisationer är tydligen mer nöjda med den kinesiska regeringen.

Men just den här delen av rankningen är inte ett objektivt mått som är oberoende av det politiska spelet i Sverige. Och det handlar inte alls om att klimatarbetet som helhet i Kina och Indien skulle vara överlägset det i Sverige. Indien ligger i närheten, Kina har stora problem. I alla fall om man skall tro de källor de rödgröna vill basera sig på.

Uppdatering: Här säger miljöminister Andreas Carlgren ungefär samma sak som jag skrev igår kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar