onsdag 8 september 2010

Statligt kommenderade jobb

Jag har varit ute på en hel del aktiviteter på skolorna sista tiden. Vi talar mycket om utbildning och arbetslöshet. Ung vänster har en grundlinje: det finns visst jobb. Det är förstås sant, det finns många saker som efterfrågas men där ekonomin är för trög för att lösa problemet. Men de tar bara två grupper av exempel: offentlig sektor och byggjobb.

Det råder bostadsbrist i varannan svensk kommun, säger de. 200 000 står i bostadskö. Att många av dessa 200 000 står i kö i flera kommuner (och räknas dubbelt) och att återigen många redan har en hyresrätt de är nöjda med just nu (eller är omyndiga och inte ens skulle vilja flytta hemifrån på flera dagar). Man sparar bara ködagar för att kunna få välja rätt senare. När hyror i vissa fall är "för låga" för riktigt bra boenden är det också klart att man vill stå i kö för att sedan kunna få en sådan bostad.

Men bostadsbristen är givetvis reell och vi måste bland annat se till att kommuner i sitt planarbete verkligen satsar på att öppna för fler bostäder och inte ställer krav som i alltför hög grad hindrar att ge plats för många nyinflyttade. Det finns faktiskt ett problem med kommuner som inte vill ha större befolkning (i alla fall inte på realistiska villkor), trots att fler vill flytta dit.

Nåväl, Ung vänsters lösning är kraftiga offentliga subventioner och ett ökat offentligt byggande i allmännyttan. De rödgröna allmänt är inne på samma spår, med 40 000 nya bostäder per år. Det innebär klart fler nya bostäder än nya hushåll varje år. Vi skall helt enkelt bo på större yta (eller riva hus i andra delar av landet). Och så vill de behålla ROT-avdraget, eftersom det är en viktig konjunkturåtgärd i en känslig bransch. Nu råkar byggbranschen vara väldigt snabb på att reagera på nedåtgående konjunktur, men lika snabb på att studsa upp igen.

Vi har redan arbetskraftsbrist i delar av byggbranschen igen. I det läget vill man brassa på med statliga pengar för både infrastruktursatsningar och bostadsbyggande. En sådan överstimulans, när krisen redan kan vara överspelad, är dum. Om man dessutom vill vrida offentliga upphandlingar för att undvika internationell konkurrens blir resultatet högre hyror i allmännyttan och/eller dyrare investeringar för oss skattebetalare. Att underblåsa vissa branscher mot mål utan verklighetskoppling skapar framtida bubblor och obalanser i ekonomin, särskilt om insatserna blåses av lika plötsligt som de introduceras.

Det finns andra skäl för ROT och RUT, som insikten att det annars sker ett betydande svartarbete. Konjunkturskälet har alltid varit svagt. Den som väljer byggbranschen får också räkna med att den fortfarande förhållandevis höga lönen (när alla villkor har räknats in) är kopplad till stora krav på flexibilitet vad gäller ort och förhållanden, men också en osäkerhet på längre sikt. Om branschen vill hålla kvar folk över konjunkturcyklerna får väl arbetsmarknadens parter teckna extra försäkringar och permitteringsavtal själva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar