söndag 5 september 2010

Oväntbart

Ny Sifo nu på morgonen. Egen majoritet, precis som i Demoskop. Ibrahim Baylan, partisekreterare för socialdemokraterna, säger att Synovates undersökning visade något helt annat.

Det Baylan "glömmer" är att även Synovate visade en allians i ledning, om än med minimal marginal. Marginalen är där inte signifikant, eller statistiskt säkerställd. Men, det mest troliga utfallet av undersökningen är ändå att skillnaden finns och ligger åt det hållet.

En annan, och relevant, fråga för den mer statsvetenskapligt lagde blir hur socialdemokraterna hanterar den nya situationen, om de ändå får en valseger. Man kan riskera att inte bli största parti. Man kommer med allra största sannolikhet att få ett klart sämre resultat än katastrofvalet 2006.

Sahlins tankar om att få med sig fp eller c missar hela stämningen för tillfället. Jag skall inte spekulera för mycket om den rödgröna sidan, men jag har mött fler miljöpartister som fortfarande inte ser blocktillhörigheten som självklar, än folkpartister eller centerföreträdare som på nationell nivå annars som en fullständig nödlösning skulle ha ett organiserat regeringssamarbete med Lars Ohly. Nu har visserligen Sahlin aldrig velat ha med vänstern i samarbetet, men att kasta ut dem efter valet skulle skapa en svekdebatt utan dess like.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar