torsdag 16 september 2010

Gjuta mod och Baghdad Bob

De rödgröna verkar plantera en nyhet om en "hemlig" undersökning hos Novus opinion, där blocken skulle ligga nästan lika. Det är inget konstigt med egna undersökningar för partierna, även om inte alla har råd att beställa så mycket. Däremot måste man veta vilka kriterier man har haft på befolkningsunderlag och vilka andra frågor som ställts före frågan om partisympati. Det låtsas inte stabschefen Paolo Silva hos miljöpartiet om. Precis som Iraks informationsminister 2003 låtsas han som om den egna bilden av verkligheten är den enda riktiga: "Jag känner till flera mätningar som kommer inom kort och som kommer att ge samma bild att gapet minskar, säger Paolo Silva".

Novus presenterade en ny barometer idag. Till skillnad från den interna undersökningen har den det normala underlaget och visar samma sak som många andra undersökningar. Undersökningsperioden är ungefär densamma som i den rödgröna specialundersökningen. Men alliansen leder här med 8,9 procent.

Jag undrar fortfarande vilka "mätningar som kommer inom kort" som Silva känner till där gapet minskar. I United Minds minskar det något, i Novus riktiga undersökning ökar det i stället. Ingenstans är det nära att utraderas. Vi har ingen aning om vad som faktiskt händer i valet. Något stort kan hända, instituten kan ha tagit rekordfel (mer än någonsin under de 50 år då undersökningar av liknande slag har gjorts). Men är det troligt?

Idag har jag satt upp de sista av mina egna personvalsaffischer (förutom ett litet fåtal sparat för kampanj) och kanske stått mitt sista pass i valstugan. Snart är det bara spänning som återstår. Och, med lite tur, fyra år fyllda av arbete för en bättre vård och kollektivtrafik i Uppsala län. Med ännu mer tur en plats i riksdagen där jag kan ta itu med arbetsmarknadsfrågor, jämställdhet och integration.

Den hälsosamme ekonomisten drar samma parallell till Irak. Rasmus Jonlund påpekar också att bland annat SVT:s sammanvägda index också pekar på egen majoritet för alliansen nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar