lördag 25 september 2010

Reglerna som räddar oss

178 kryss blev det för mig till riksdagen. Kommunvalet räknas nu och landstingsvalet återstår. Det blir kanske någon nämnd ändå, om inte landstingskryssen skräller till lite mer (drygt 650 kryss krävs). Å andra sidan ser konkurrensen lite annorlunda ut där.

Men jag skriver igen för att Sanna Rayman är klok igen. Försäkringskassan har problem, men har sjukförsäkringssystemet samma problem? Att se till att arbetslivsintroduktionen sker med bibehållen sjukpenning låter som ett rimligt steg. Det kunde göras även innan vi får en mer allmän ihopjämkning av systemen. Men det Sanna sätter fingret på är frågan om rättning av reglerna är det som behövs. Vi måste från statligt håll kunna kräva att Försäkringskassan gör en uppföljning, inom en viss tid. Men regel efter regel om vilka tillstånd som kvalificerar till specialersättning gör just handläggare till en "automat" i stället för en tänkande människa som kan hantera ett enskilt ärende på ett lämpligt sätt.

Detta senare står inte i motsats till en möjlighet att överklaga. Få rättsfall är solklara och binära. Ett rättssäkert system bygger på att den enskilde får en motivering som man själv kan förstå och som sedan kan prövas i en annan instans. Motiveringar med drag av Kafka och ett omprövningssystem där myndighetens beslut synnerligen sällan ifrågasätts, som idag, ger inte ett rättssäkert intryck. Detta då trots att kassan verkar lägga en omåttlig stolthet i att man "bara följer reglerna".

2 kommentarer:

  1. Det blir säkert nog med kryss i landstinget, jag kryssade dig trots allt där. :)

    Den avgörande faktorn var formuleringen om en fjärrvärmekulvert till Forsmark, hur kan man INTE rösta på någon som driver en sån nördfråga? ;)

    SvaraRadera
  2. Tackar och bockar. Nu skulle jag väl vilja påstå att kulverten skall gå FRÅN Forsmark. Å andra sidan brukar ju fjärrvärme vara slutna system, så distinktionen är kanske något godtycklig.

    Sedan är det ju lite lustigt när den största enskilda posten i Energimyndighetens statistik över energiutnyttjande är spillvärmen från kärnkraften. Det beror visserligen på hur de räknar i någon mån, men det är ändå enorma mängder. Om vi bygger nya reaktorer borde det betala sig rejält att göra rätt från början och använda den, även om det är ett omfattande projekt.

    SvaraRadera